Třetí třetina rozhodla

04.02.2013 23:35

 

Pondělní odpoledne 4. února se neslo ve znamení hokeje pro týmy AHC Vačice Klatovy v roli hostí a HC Kinetic jako domácích. Obě družstva měla o co hrát, z pohledu Vačic šlo jak o průběžné první místo v tabulce tak o bodový náskok před svými pronásledovateli z brabmorových pozic a Kinetic, jemuž se již delší dobu nedaří, chtěl konečně po čtyřech zápasech bodovat. Těmto aspektům hra prvních několik minut odpovídala, hokej byl vyrovnaný bez vyložených šancí.

Zhruba po pěti minutách si první útok Vačic vytvořil tlak v útočném pásmu, ale nepřesná zakončení a hlavně nedůsledné střídání všech trojic způsobovalo, že domácí Kinetic mohl několikrát zahrozit přečíslením z brejku. V deváté minutě si Pelech, jehož ice time byl nadmíru vysoký díky tomu, že střídal ve dvou pětkách, zpracoval puk u vlastní brány a místo rozehrávky zvolil samostatný průnik. Svou rychlostí a obratností se dostal za záda všech domácích hráčů a když už se připravoval k zakončení, jeden z obránců, pracující zřejmě jako dřevorubec, si neuvědomil, že už je z práce doma a dvěma údery sekerou a podražením poslal Pelecha k zemi. Zajímavé bylo to, že soudce pozorující fauly na našeho borce ze dvou metrů nechával hru plynout, kdežto jeho pruhovaný parťák od červené čáry vztyčenou rukou jasně signalizoval prohřešek proti pravidlům. Vzápětí tento rozhodčí logicky připravil puk pro samostatný nájezd a střídačka Vačic ve stoje s napětím sledovala, jak s ním Pelech naloží. Málokdo byl na pochybách, když si tento šikovný bek zeširoka najel pro puk, tři metry před gólmanem si ho stáhl blíže k tělu a bleskově švihem vystřelil. Místo do brány ale trefil puk do spojnice boční tyče a tuto šanci dokonale spálil.

Nezbývalo než bojovat dál a vytvářet si další a další příležitosti ke skórování, ale bezgólový stav se v první třetině nezměnil. Prostřední dějství pokračovalo v duchu prvního až do okamžiku, kdy naši zadáci zmáčkli jednoho útočníka Kinetiku na hranici středního a obranného pásma a čistě mu sebrali puk. A paradoxně to byl znovu místo útočníků velice vytěžovaný obránce, tentokrát Vlčák, který zmobilizoval své síly a vyrazil na výlet do útočného pásma. Nastřelil puk na bránu, kde už v brankařově výhledu clonil Richie a pokoušel se dorážet. Puk se ale odrazil směrem zpět k Vlčákovi, jenž nepřestal bruslit a kotouč z brankoviště posunul za záda gólmana Kinetiku. Tím se jedině potvrdilo, že hráči v tempu, konkrétně Pelech s Vlčákem, jsou aktivnější, více bruslící a úspěšnější než útočníci, kteří dlouho otáleli s vystřídáním a vysílení se na ledě jen ploužili.

Tomu udělali hráči Vačice přítrž hned zkraje poslední patnáctiminutovky a vylepšili tím pohyb na ledě. V páté minutě slavil úspěch další bek Venca J., dnes z nedostatku forwardů nasazen na levé křídlo třetí řady, a potvrdil svou útočnou potenci. Mára přesně přihrával od mantinelu a Venca, stojící před brankovištěm zády k bráně, lišácky ošálil celý Kinetic. Forhendem příhru zastavil, mírným pohybem naznačil snahu k otočce, obránci i gólman se přesunuli tímto směrem a tak měla jeho promyšlená bekhendová střela volnou cestu do sítě. Nedlouho nato se sice domácím poštěstilo snížit, když razantní střela levého obránce smolně trefila špičku Periho hokejky v okamžiku, kdy se po puku oháněl vyrážečkou, a odrazila se od ní za jeho záda. Vedení o dvě branky Vačicím vrátil Jiřin. V jeho případě to ani nemohlo být jinak - s pukem na hokejce bráněným svým mohutným tělem nekompromisně projel půl hřiště a dlouhou kličkou do bekhendu precizně zakončil. Tři minuty poté se Mára opět zapomněl na ledě, nevystřídal, ale zdatně útočil se spoluhráči z první lajny. Milda zatáhl puk po levé straně, vystřelil a Mára, který dokáže perfektně číst hru ale i počínání svých týmových kolegů, z plných sil sprintoval k místu, kam brankář kotouč vyrazil a z první rozvlnil síť Kinetiku počtvrté. Hokejisté domácích si od poloviny třetí třetiny opět vzpomněli na práci v lese a každou chvíli některý z nich čekal za bukem. Ale obránci Vačic jsou na tuto taktiku soupeřů zvyklí a tak to byl znovu gólman teď už předposledního týmu, kdo kapituloval. Pája, velice chytrý, rychlý a skvěle hrající chlapík, připravil parádní přihrávkou šanci, kterou Milda nepohrdl a mezi brankařovýma nohama navýšil vedení hostujících Vačic.

Oranžový balet porazil HC Kinetic 5:1 a vítězné vuvuzely ohlašovaly Vačicím průběžné vedení celé ligy.

Branky a nahrávky : Mára 1+1, Milda 1+1, Jiřin 1+0, Vlčák 1+0, Venca J. 1+0, Pája 0+1, Richie 0+1

Zpět