Lídr poprvé nebodoval

23.02.2015 23:28

Přestože má HC Autokempf sezónu velice dobře rozjetou a během celého ročníku sbírá jedno vítězství za druhým, nebude to letos ani on, kdo projde celou soutěží bez porážky. Ve čtvrtek 19.2. totiž narazil na perfektně připravené Vačice. Obě mužstva byla kvůli termínu i marodce oslabena o některé důležité články svých sestav, ale neznamená to, že by do zápasu nastoupili hráči druhé kategorie. Takové tyto dva týmy ani nemají.

Ti, kdo Šumavskou ligu pravidelně sledují, předvídali opatrný začátek s tvrdými neprostupnými obranami a dlouhé čekání na první gól. O to překvapivější a pro Vačice povzbudivější bylo, když Karkula, nezvykle na postu pravého křídla, zatahoval puk do pásma a za útočnou modrou prudce nahodil na soupeřovu bránu. Gólman zřejmě nedůsledně kontroloval kotouč a tristně ho nechal propadnout za svá záda.

Z nedostatku beků plynula i další neobvyklá událost v sestavě Vačic a to přesun klíčového útočníka Smotla do obrany. Této role se ovšem hráč ocejchovaný šestadevadesátkou zhostil na výbornou. Způsob, jakým si Smotl dokáže pokrýt puk, nedovolí forčekujícím hráčům ho o něj připravit, a tvrdá střela, kterou dokáže vypálit, z něj dělá skvělého defenzivního hráče. Náramně si porozuměli Rajčák s Bendýsem, jejichž kooperace přinesla druhý gól. Několik přesných přihrávek rozhodilo soupeřovu obranu natolik, že Bendýs mohl zvýšit na 2:0.

Do konce první třetiny se Vačicím podařilo ještě dvakrát gólově vypálit. A když se mluví o kanonádě, musí zákonitě přijít zmínka o Jiřinovi. Šanci na jeho smeč v přesilovce vydřel Bělda. Čtvrtým gólem přispěl již zmíněný Smotl dělovkou od modré.

Doposud se hrálo tak nějak v mezích pravidel, některé zákroky rozhodčím buď proklouzly nebo měli zrovna zamrzlou píšťalku, každopádně bych tyto přehmaty přisoudily tomu, že zápas nepískali obvyklí stálí sudí a tudíž nebyli na časté vylučování připraveni.

Jenže pokud HC Autokempf odcházel do kabin s nepříznivým dílčím výsledkem 0:4, dalo se očekávat, že hru maximálně přitvrdí možná až daleko za hranici pravidel, a tak bylo důležité, aby pruhovaní udrželi zápas ve svých rukou. Kromě tvrdosti přidal Autokempf i na rychlosti a kvalitě svého projevu a začaly se objevovat trhlinky v obraně Vačic, které bylo třeba řešit mírným přidržením nebo hákováním. Na trestné lavici si poseděli otec a syn Potůčkovi, za zákrok Venci J. už bylo ale nařízeno trestné střílení. Peri je ale jedinečný gólman, jeho současná forma sahá až na okraj stratosféry, a tak si s blafákem do bekhendu dokázal poradit.

Ve druhé polovině zápasu domácí Autokempf v přesilovce snížil, útočící hráč si vytvořil prostor v brankovišti, zakryl Perimu výhled a pohlednou tečí sebral brankáři Vačic čisté konto. Ale prostor před bránou zůstával i nadále nekrytý, asi třikrát za sebou se objevil osamocený soupeř přímo před Perim, ale naštěstí žádný tuto příležitost nevyužil.

Začátkem třetí části šli hostující Vačice opět do čtyř a domácí tento nepřiměřený zákrok potrestali gólem. Stav 2:4 ale dlouho nevydržel, Smotl vyslal Bendýse do úniku a ten moc dobře ví, co udělat, aby rozvlnil brankovou síť.

Nedovolím si opomenout tvrdou a těžkou úlohu Běldovy řady s Márou a Jiřinem na křídlech. Kolik černé práce museli tito dříči odvést a kolik fyzicky namáhavých střetů museli ustát, to bylo až obdivuhodné.

Závěrem bych řekl, že zvítězil psychicky vyrovnanější mančaft, který si vydobyl slušný náskok a nenechal se rozhodit natolik, aby jej do závěrečného hvizdu ztratil. AHC Vačice je tedy prvním týmem, který v sezóně 2014/2015 porazil lídra ligy HC Autokempf výsledkem 5:2.

Branky a nahrávky : Bendýs (2+1), Smotl (1+1), Jiřin (1+0), Karkula (1+0), Bělda (0+1), Rajčák (0+1).

Zajímavosti : Bodoval každý z útočníků.

Zpět